ERVARINGEN VAN CURSISTEN

Citaten van onze deelnemers (voor uitgebreide ervaringen scroll naar beneden):

Het fijne van Yoga centrum Ninti vindt ik het degelijke onderwijs in de kunst van de Yoga. Iedere week een groot aantal lessen, gegeven door verschillende gecertificeerde leraren en regelmatig verdiepingscursussen. Dit geeft voor zowel de beginnende als de meer gevorderde yoga beoefenaar een zee aan mogelijkheden om zijn of haar yoga op een verantwoorde manier te verdiepen. Dit alles in een fijne omgeving met opgewekte en gemotiveerde medestudenten. In de omgeving van Alkmaar het adres voor yoga beoefening.

Iyengar Yoga brengt mij terug bij mijn lichaam en leert mij voelen en werken met wat daar is. Door het nauwkeurige werken met de yoga houdingen (asanas) vindt mijn lichaam zijn alignment, balans en bewegelijkheid terug en het mooie is, deze zaken werken niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk door. Yoga brengt mij veel meer rust in het dagelijks leven en een groot welbevinden. De bewegelijkheid van mijn lichaam is sterk verbeterd, ik ervaar meer levens vreugde en ben veel mobieler en flexibeler geworden. Als drager van de chronische ziekten M.S. kan ik ook andere mensen met een lichamelijke beperking zeker aan raden het pad van de Yoga in te slaan. Regelmatige beoefening heeft mijn lichaam veel goed gedaan en mijn klachten patroon aanzienlijk vermindert. Yoga is mogelijk en toegankelijk voor iedereen en bij Yoga centrum Ninti wordt de kunst verstaan de yoga lessen aan te passen aan verschillende beperkingen.

Yoga is niet alleen heel erg gezond voor lichaam en geest maar zeker ook gewoon….. heel erg leuk om te doen!

- Marjan Laan

Hoi Mariette, Ik zei laatst al tegen je dat ik dit 100 jaar eerder had moeten doen. Ik ben iedere keer weer nieuwsgierig wat het deze keer weer met me doet.
Vandaag de workshop was ook weer heerlijk. Het is zo gek maar ik wil het je toch even vertellen dat het net lijkt als of je smeermiddel tussen mijn longvliezen hebt gedaan. Ik haal zo soepel adem. Dank je wel daarvoor!

- Jet

3 jaar geleden ben ik op zoek gegaan naar een goede yoga school. Ik heb al lang last psychische onrust en hoopte dat yoga naast de reguliere hulpverlening bij zou kunnen dragen aan meer rust in mijn hoofd. Ruim 2 maanden heb ik rond gekeken bij verschillende yoga scholen en heb ik ongeveer 20 verschillende lessen gevolgd. Het aanbod was erg verschillend; van gymnastiek achtingen lessen, waarbij je in een houding werd gezet zonder aanwijzingen, tot het zingen van mantra’s en goede yoga lessen met meer verdieping. Bij yoga ninti, had ik gelijk het gevoel: “dit is anders”. Hier wordt de yoga gegeven met veel meer diepgang. Na 3 jaar kan ik zeggen dat mijn eerste indruk, juist was. Ik blijf leren en ontwikkelen. Door de jaren heen heb ik steeds meer inzichten verworven en ben ik mij bewust van delen in mijn lichaam die ik nooit eerder heb gevoeld. Mariëtte is heel kundig. Zij heeft aandacht voor het hele lichaam, van de voeten tot en met het hoofd en de processen in je lichaam. Door haar jarenlange ervaring kan zij precies benoemen waar je het los laat in een houding en waar je lijf gaat compenseren. Daarnaast is ze ook erg kundig in het verbaal overbrengen van de aanwijzingen en de verdieping in de houdingen. Iedere keer weet ze opnieuw, met een andere benadering, uitleg, een zelfde houding uit te leggen. En last but not kwast, Mariëtte neemt zichzelf mee; voor, tijdens en na (bij een kop thee) de les. Veel humor, levensvreugde, passie voor haar werk en oprechte aandacht voor ieder individu. Weinig mensen kunnen zo eerlijk, oprecht en bijzonder uiting geven aan hun innerlijk leven en daar zo authentiek in zijn.

Kortom; het heeft mij geholpen om anders, beter om te gaan met mijn psychische onrust. Ik heb geleerd dat het leven veel meer is dan alleen in je hoofd zitten. Daarnaast zijn er voor mij ook ander pluspunten waar ik erg blij mee ben. Een goede houding waardoor ik na jaren rug klachten geen rug klachten meer heb. Goed en bewust in mijn lijf kunnen “zijn”.

- Ralph Musters

Mijn ervaring met de yoga bij Ninti is dat de zeer deskundige en inspirerende leiding van Mariette maakt dat iedereen in de les aandacht krijgt en daardoor optimaal de houdingen kan oefenen. Voor mij betekent de yoga al meer dan 7 jaar een wekelijkse ontdekkingstocht, aandacht voor gevoel, voor het lichaam, stabiliteit en de verwondering dat er steeds nieuwe, geweldige  houdingen zijn die je toch blijkt te kunnen uitvoeren. Ieder op zijn of haar eigen wijze.

- Corrie

Het geeft mij een stukje ontspanning en rust. Vind de lessen prima zoals ze nu gaan.

- Jeffrey

Ik ga altijd met veel plezier heen, even een moment van aandacht voor jezelf. De sfeer is ontspannen, het uur vliegt voorbij. Mariette ziet en voelt precies wat iemand nodig heeft, laat je zover gaan als je kunt. Geen enkele les is hetzelfde waardoor ik nooit een moment van verveling heb of mijn motivatie verlies. Ik volg de lessen nu anderhalf jaar en merk dat mijn houding sterk verbeterd is. Dat kost wel tijd maar door de wekelijkse lessen en aandacht daarvoor gaat het toch enigszins geruisloos vooruit.

- Angela

De enorme diversiteit van oefeningen zowel eenvoudige basis grond-oefeningen als oefeningen met behulp van verschillende materialen. De precisie tot in detail met uitleg van de uitwerking op het lichaam. En niet te vergeten een lerares met humor. Innerlijke rust betere nachtrust, een soepel lichaam en blijheid; Ik sta er beter in t leven door.

-Geerbeth

Prima ervaring. Ik zie elke keer weer uit naar de volgende week! Ik ben 5 jaar geleden begonnen met een diagnose van de huisarts; versleten rugwervels. Echter na een aantal lessen voelde ik al verbetering en kan nu niet meer zonder. Het brengt mij lenigheid die ervoor zorgen dat de pijn nagenoeg weg is. Ik merk het wanneer er een vakantie is en geen les. Daarnaast zorgt het stukje meditatie ervoor dat het mijn moment van de dag is....heerlijk!

- Mariëlle

Ik heb al jaren lang nekklachten en dagelijks hoofdpijn. Toeval of niet maar na 5 keer yoga ben ik zo goed als van mijn klachten af. Ik heb geen ervaring met andere soorten yoga maar deze vorm vind ik erg prettig . De rust en de kalmte doen mij goed. De invulling van de les vind ik  ook prettig. Eerst meditatie ,dan oefeningen en daarna weer ontspanning. Ook de teksten die je aan het einde van de lessen voorleest raken me vaak enorm. Ik vind het ook fijn dat je af en toe wat informatie geeft over wat een bepaalde houding betekent. Ik heb een klacht : de lessen zijn te snel om.

- Mariette

Dank weer voor de les gisteren! In verband met heftige schouder- en nekklachten, welke maakte dat armen en handen zeer beperkt en met veel pijn konden bewegen, kwam ik in contact met Mariëtte. Ik wilde graag individueel door haar begeleid worden, maar Mariëtte gaf aan dat de yoga lessen mij meer zouden brengen en dat het echt goed zou komen als ik het de tijd gaf. Alhoewel ik hier sceptisch tegen over stond (waarom zou ik ten overstaan van allerlei mensen geconfronteerd moeten worden met wat ik allemaal niet kon) ben ik toch deel gaan nemen. Mariëtte was stellig, kordaat, maar ook zeer invoelend waardoor zij veel vertrouwen bij mij opriep. Ik vond de lessen in het begin heel heftig. Oefeningen waren voor mij nagenoeg niet of half uit te voeren. Toch had ik na enkele lessen een goed gevoel. Het lukte steeds beter te ontspannen en daar waar nodig biedt Mariëtte alternatieve oefeningen (op maat) aan. Hierdoor geeft zij je het vertrouwen in je eigen lichaam terug. De lessen zijn nog altijd een heerlijk moment in de week. De aandacht voor het lichaam en de daaropvolgende ontspanning zijn echt lichtpuntjes. Daarnaast is de sfeer op yogacentrum Ninti heel prettig. Sereen en vertrouwt, hetgeen bijdraagt aan je welbehagen.

- Margot

De lessen zoals deze gegeven worden bij het Yogacentrum Ninti vind ik zeer inspirerend. Er wordt helder en zeer professioneel lesgegeven, met zorg en aandacht voor ieder individu. Geen zweverig taalgebruik  maar goed begrijpbare lessen. Vanaf 2008 volg ik de yogalessen bij het Yogacentrum Ninti. Ik had niet  gedacht dat deze lessen zoveel voor mij zouden gaan betekenen. Fysiek en geestelijk. Mijn lichaam voelt krachtig en lenig, ik voel mij geestelijk bewuster en blijer. Ik kom in een steeds mooiere balans met mijn lichaam en mijn geest. Heerlijk.

- Carolien Versteeg

Mijn ervaring met de yoga zoals yogacentrum Ninti wordt gegeven ervaar ik als uitstekend. Elke les is anders daardoor zeer verrassend en wil je geen les missen.
Ondanks dat ik nog niet zolang cursist ben betekenen de lessen dat ik mij meer bewust van mijn lichaam, ademhaling en houding ben geworden.

- Lucie Hofman

Na ruim 4 jaar yogalessen gevolgd te hebben kom ik nog steeds met een goed gevoel naar de yogaschool. De sfeer in de yogaschool is prettig en ontspannen. De docenten zijn bekwaam, ik voel mij er altijd veilig. De meeste lessen volg ik bij Mariëtte, voor mij een bijzondere docente; zij heeft steeds een nieuwe invalshoek wat betreft de oefeningen, geen les is hetzelfde. Er wordt geconcentreerd en nauwgezet gewerkt zonder in de details te verdwalen. De combinaties met andere disciplines zoals ademhaling en mediteren worden mooi in de lessen verwerkt met als doel de yogaoefeningen beter in je systeem te kunnen opnemen. Het heeft zich nog niet voorgedaan dat ik mij heb verveeld of dat een les mij niets gebracht heeft.

Allereerst heb ik ontzettend plezier in het volgen van de lessen en workshops. Door de lessen is een proces op gang gekomen waarin steeds meer ruimte in mijn lichaam en in mijn hele systeem komt. Het is mooi om te ontdekken dat er in het lichaam vele verbindingen zijn en dat ik door de oefeningen steeds een stapje verder kom, de hulpmiddelen ervaar ik als prettig om het doel te bereiken. Door Mariëtte’s deskundigheid, wijsheid en enthousiasme heb ik kennis gemaakt met manieren om je lichaam en geest stabieler te maken. Een mooie ontdekkingsreis naar mijzelf. De yogalessen betekenen voor mij meer dan alleen maar fysiek les. Het is inmiddels een manier van leven geworden.

- Gerda

Mijn wekelijkse yoga uur is mij dierbaar. Het is een uur voor mezelf, lekker en bewust bezig met lichaam en geest.  Ik merk dat de regelmaat van yoga mij op alle gebieden ten goede komt. Fysiek, mentaal, emotioneel en geestelijk. De afwisselende vormen die Mariette aanbiedt houden me niet alleen fysiek soepel, maar ook ‘wakker’. Mariette doet als yoga lerares duidelijk wat haar bedoeling is en dat merk je vooral aan de gevarieerdheid van de oefeningen en haar kwaliteit van aandacht. 'Practise what you preach' is zeker op haar van toepassing. Ik kan het een ieder aanraden!

- Frank

De lessen die door Mariëtte Brand bij Yoga Ninti worden gegeven zijn zeer afwisselend. Met grote nauwkeurigheid wordt gewerkt aan de houdingen om een optimaal resultaat te bereiken. Mariëtte leert je  om je lichaam in de juiste positie en spanning te houden tijdens de asana’s. Het zijn fijne lessen die met grote passie en concentratie worden gegeven door deze vakvrouw. Met het resultaat dat iedereen graag komt en ook voelt dat het je enorm vooruit kan helpen als je deze vorm van Yoga doet. Dit geldt overigens ook voor de meditatielessen die zij geeft. Leren voelen, verbonden ademen, meditatie…het is een openbaring ! Buiten de lessen om ervaren wij haar goede raad, liefdevolle benadering en ook haar aanstekelijke humor.

Voor mij persoonlijk betekenen de Yogalessen dat ik heb geleerd om met aandacht en concentratie door de asanas bewustzijn te creëren waardoor ik mijn lichaam beter kan voelen. Al ontmoet ik regelmatig nog mijn grenzen, toch voel ik dat met deze houdingen barrières worden weggenomen, dat de energie weer beter kan stromen en de balans weer wordt hersteld. Dat betekent uiteraard veel voor mij. Ook is Mariëtte een persoonlijkheid, waar ik enorm veel van leer. Ik zie haar daarom ook als een mentor die mij in mijn leven verder helpt op de goede weg en ben daar zeer dankbaar voor.

- Annette Modest

Ik volg nu ruim twee jaar yogalessen bij yogacentrum Ninti en iedere week ga ik weer met veel plezier heen. De lessen zijn erg afwisselend, ik heb nog nooit dezelfde les gehad. De variaties die Mariëtte steeds bedenkt zijn eindeloos. Sinds ik aan yoga doe ben ik me veel bewuster van mijn houding: ‘schouders laten zakken, borstbeen tillen’. Wat ik heel prettig en bijzonder vind is de persoonlijke aandacht. Mariëtte is heel goed in het onthouden van namen en weet ook precies met welke oefeningen iemand moeite heeft. Als iemand een oefening niet kan uitvoeren door een lichamelijke beperking worden alternatieve oefeningen gegeven, zodat iedereen mee kan doen aan de les. Op een prettige en liefdevolle manier worden aanwijzingen gegeven. Ook heel belangrijk: de humor ontbreekt nooit! Kortom: ik ben erg blij met en tevreden over de lessen.

- Anja Kastelein

Mijn kennismaking met yoga was op een keerpunt in mijn leven. Toen kon ik nog niet weten dat yoga mij zoveel zou brengen. Gaandeweg het praktiseren word ik mij steeds meer bewust dat mijn lichaam mij waardevolle informatie geeft tijdens de asana's en in het dagelijks leven. Yoga heeft op subtiele wijze mijn denken en handelen veranderd en doet dat nog steeds. De wijze waarop jij de Iyengar yoga geeft is voor mij wat yoga zou moeten zijn, op zoek naar de eenheid van lichaam en geest. De wijze waarop je instructies geeft voor de asana's en hoe je mij erdoorheen leidt geeft mij bewustzijn van het voelen van mijn lichaam, waar ruimte zit en waar nog ruimte gecreëerd kan worden. Ik ben blij dat ik ooit in 2008 bij jou de les ben binnen gestapt en gebleven ben. Het heeft mij veel moois gebracht. Dank daarvoor!

- San

Mijn ervaring met yoga bij centrum Ninti is een positieve. De lessen zijn goed voorbereid en zeer gevarieerd. In de oefeningen zit bovendien een fijne opbouw. De docent communiceert helder, is begripvol en probeert het maximale uit de cursisten te halen. De lessen brengen mij zowel lichamelijke als geestelijke ontspanning. Het gevarieerde lesaanbod zorgt ervoor dat alle ledematen en spiergroepen van het lichaam worden behandeld. Hierdoor blijft het lichaam fit en soepel. Ook is er ruimte voor geestelijke ontspanning zowel aan het begin als eind van elke les. Hierdoor kun je je hoofd leegmaken en voel je jezelf meer in balans.

- Wouter

Mijn ervaring met de yoga zoals die in yogacentrum Ninti is zeer positief. Ik vind het een fijne omgeving om mijn lessen te volgen. De oefeningen zijn fysiek, maar dat past ook bij mij om op deze manier yoga te beoefenen. Wat ik fijn vind is dat je alternatieven geeft voor de oefeningen, als ze lastig zijn. Hierdoor kan ik toch proberen de oefeningen binnen mijn mogelijkheden zo goed mogelijk te doen. De lessen leveren mij veel. Yoga helpt mij de balans te vinden tussen de drukte van het leven en de ontspanning. Het heeft bij mij de klachten van stress weggenomen.

- Janet den Breejen

Tijdens de yoga is het hard werken & focussen, maar daarna voelt mijn lichaam weer zoals t ooit bedoeld is: helemaal in balans! En ben ik blij dat ik volgende week weer mag…

- Sandra Schouten

Heel graag kom ik naar de yoga lessen;de sfeer in de ruimte vind ik heel fijn;de rust doet me goed! Ook ben ik heel blij met de lessen,mijn lichaam wordt intensief getraind en ik merk ook dat je heel kundig bent! Ik kom altijd opgewekt uit de les en merk dat het ook een sterk positieve uitwerking op mijn gemoed heeft! Heel graag blijf ik dus komen naar de yogalessen in Ninti!

- Corrie van Veenen

Ik vind Iyengar yoga super! Ik kan het heel goed gebruiken bij meerdere varianten yoga die ik beoefen. Ook de ademhalingsoefeningen zijn super. Ik ben blij met de details die in de asana’s worden uitgelegd. Ik geef zelf Vinyasa les waarin alles wat sneller gaat en dan is juist deze combi super voor mij. Ook de filosofie, achtvoudige pad van Patanjali is een verrijking voor een ieder die zich wil verdiepen. Ik ben ook eerlijk dat in mijn tijd op de maandag ik minder voldaan uit de les kwam. Ik miste hierin  variatie in houdingen,  aandacht en aanwijzingen. Hierdoor was mijn concentratie er wel maar werd de beweging met adem niet meditatief.
De yoga brengt mijn lichaam in balans op alle gebieden. De energie die vrijkomt zijn heel goed binnen het lichaam te houden door met de bandha’s te werken.  Ook de regelmatige mantra’s geven een prachtige energie vrij in de zaal. Nu kom ik iets minder geregeld vanwege mij eigen lessen, maar ik weet zeker dat ik volgend jaar weer vast op een dag er ben!!! Super Mariette!

- Nico Kruis

Ik verlang iedere week naar de yogales. Daar wordt mijn lijf in beweging gezet, aan het werk gezet waarna ik daarna het gevoel heb dat ik weer even helemaal doorgesmeerd ben. Ik loop weer mooier rechtop, adem beter. Ik voel mij daarna heerlijk, krachtig en vitaal. Tijdens de houding vind ik de begeleiding van de docent (Renske) erg goed, ze geeft telkens aanwijzingen waardoor je continue alert blijft op hoe je de houding uitvoert. Dit zorgt ervoor dat je de houding goed uitvoert en dat de houding haar werk doet.

- Anita Waanders

Het is heerlijk als een docent zoals Mariette zo nauwgezet is dat je dankzij haar aanwijzingen heel goed voelt wat elk onderdeel van je lichaam moet doen. Het is een nauwgezette  ontdekkingstocht van je eigen lichaam en geest. Ik had al een aantal jaren Iyengar gevolgd bij andere docenten. De finetuning kwam bij Mariette: in haar lessen kan ik de puntjes op de i blijven zetten. Dat doe ik met zeer veel plezier dankzij de detaillistische aanwijzingen van Marriette. De lessen zijn voor mij een ontdekkingstocht van mijn lichaam maar vooral ook van mijn geest. Hoe mijn geest zich kan verhouden tot de soms moeilijke poses. Hoe mijn geest de sensaties in mijn lichaam leert waarnemen. Een persoonlijke ontwikkeling die in mijn leven diepgang brengt en rust. 

Yoga is een belangrijk element in mijn leven. Het helpt mij om in contact te komen met mezelf. Mijn diepste zelf dan wel te verstaan. Dat vind ik altijd weer fijn. Niet altijd per se makkelijk. De yogalessen van Mariette helpen mij bij het bewust worden van wat er in mezelf leeft en bij het verwerken hiervan. De grootste uitdaging voor mij is te blijven ontspannen. Hoe moeilijk een bepaalde houding in het begin ook kan zijn. En het gekke is dat als ik mij ontspan de yogahouding niet meer zwaar voelt. Ik geniet van dit hele bewustwordingsproces tijdens de yogales. Ik moet zeggen dat mijn yoga juf Mariette daar ook een rol in speelt. Zij is zo nauwgezet met haar eigen yoga practice bezig dat het niet anders kan dan dat zij dit ook op ons, leerlingen, overbrengt. Ik houd van die nauwgezetheid. Daarin ligt voor mij de ontwikkeling en verdieping.

- Henny

Ik vind dat er op een prettige manier les gegeven wordt (maandag van 18.30-19.30 uur) en dat er veel attributen gebruikt worden. Ik ga altijd met een goed gevoel weer naar huis. Het is heel fijn om met meditatie te beginnen om je hoofd leeg te maken. Mijn houding is beter geworden en ik vind het een fijne in en ontspanning.

- Luciënne van Dijk

Al vier jaar begin ik m’n vrije vrijdagochtend met een uur yoga bij jou, Mariette. Geen les is hetzelfde geweest, de opbouw varieert steeds en telkens zijn er weer verrassende nieuwe oefeningen. Met je precieze aanwijzingen laat je me gebieden in m’n lichaam voelen waar ik me nooit bewust van was. Op deze manier leer ik niet alleen m’n lichaam, maar ook mezelf beter kennen. Soms is dit confronterend, maar altijd stap ik weer fris en voldaan op mijn fiets en geniet ik bewust van de omgeving en hoe prettig en vrij ik me dan voel.

- Marion de Wit

Na al die jaren dat ik al bij je kom verbaas ik me nog steeds, telkens als ik na de les weer huiswaarts ga, hoe goed ik me voel. Het is veelal fysiek inspannend, maar goed te doen en bovendien ben je daar toch weer eigenbaas in. Je gaat zo ver als je zelf kunt en dat is soms wel eens confronterend! Ik vind dat je het goed doet. Pluim!! Ik heb spieren leren kennen en gebruiken waar ik het bestaan niet van wist. Het geeft een goede bewustwording van je mogelijkheden in je lichaam. Ik zou het niet meer willen missen.

- Co Min

Dit seizoen ben ik yogalessen bij Mariette gaan volgen. Het is voor mij een bijzondere en ook prettige en leerzame ervaring om door haar deskundige en respectvolle begeleiding met zoveel voor mij onbekende spieren kennis te maken! De yoga lessen geven meer ruimte in mijn lichaam en mijn gevoel. Na de lessen is mijn bewustwording over mijn houding en ademhaling weer opgefrist en versterkt. De yoga lessen bij Ninti Yoga zijn  voor mij een verrijking in mijn leven als totaal mens.

- Nannie van den Berg

Ik ben met Yoga begonnen vanwege toenemende stijfheid en steeds terugkerende rugklachten, maar de lessen hebben me veel meer gebracht. De lessen zijn heel serieus en precies, maar gelukkig zit Mariëtte vol humor. Toen ik begon wist ik niet dat mijn middenvoetsbeentje kan bewegen, laat staan dat dat gevolgen heeft voor het hele lichaam.  Mariëtte bouwt iedere oefening met chirurgische precisie op, haar hele les zit zo in elkaar. Als de oefening nog niet helemaal gaat als gewenst, een been maar niet de nek in wil, kan er hartelijk om gelachen worden. Ieder doet op eigen niveau zijn stinkende best, en er is een hele fijne sfeer. Naast het feit dat ik al lang niet meer bij mijn fysiotherapeut ben geweest voel ik me vanbinnen ook een stuk lichter.

- Marianne Duif

Yoga betekent voor mij dat alles stroomt in mijn lichaam

- Jolanda de Haas

De lessen worden zeer inspirerend gegeven en zijn professioneel in opbouw. Tevens wordt goed gelet op de juiste uitvoering waarbij eventuele blessures voorkomen worden. Bij lichamelijke klachten worden de oefeningen aangepast en hulpmiddelen gebruikt waardoor je altijd kan meedoen met de les. In de eerste instantie ben ik flink tegen mezelf aangelopen omdat ik met mijn sportieve leefwijze(hardlopen, zwemmen, ballet) wel enigszins stijf bleek te zijn!! Uiteindelijk leer je je lichaam heel goed kennen omdat je zeer geconcentreerd, langdurig in de verschillende houdingen blijft. Dit is hard werken! Je leert ook te accepteren dat je sommige oefeningen aangepast moet uitvoeren. Daar wordt niet moeilijk over gedaan en dat vindt ik prettig. Yoga heeft me heel dicht bij mezelf gebracht en zal me zeker blijven verrassen……dit is nog maar het begin….

- Mieke Strijbis

Een fijne omgeving: open, hartelijk, eerlijk, warm. Niet zweverig en doet niet mee aan de mindfulness- hype. Nog geen moment ben ik er met tegenzin heen gegaan. Sterker nog ik kijk er naar uit en vindt het fijn als de  vakantieperiode - geen lessen - weer voorbij is. De lessen zijn afwisselend en een uitdaging voor je lichaam en geest: heerlijk. Je slaapt als roos. Ik zit beter in m'n vel en voel dat ik steviger en opener in mijn schoenen sta sinds ik aan yoga doe. Had ik 10 jaar eerder aan moeten beginnen!

- Mirjam Witjes

Zonder enige voorkennis of verwachting ben ik bij Mariëtte de Iyengar yoga lessen gaan volgen. Nu een klein jaar later ben ik enorm gehecht geraakt aan mijn yoga uurtjes. Mijn houding is bijna constant verbeterd: op mijn bureaustoel, bij de kopieermachine, tijdens sporten; als vanzelf kies ik voor een betere houding.
Daarnaast helpt het mij enorm om mentale weerstand tegen tinnitus te bieden. Dat is zoveel waard. Ik voel me sterker, vrolijker en fitter na elke les. Mede door de bijzondere persoonlijkheid van Mariëtte, die met respect en humor de lessen zorgvuldig begeleid.

- Annemieke Homan

Ik heb voorheen meerdere soorten yoga uitgeprobeerd; yinyoga, yoga in de buitenlucht en diverse vormen yoga bij een moderne yogaschool, zelfs met delen op muziek.
Wat ik merkte is dat het me rustig maakte, maar nooit dat het me sterker maakte. Hooguit een beetje leniger. Elly Jührend vertelde me over jouw yogaschool en wat mij over de streep trok waren de beschikbare ochtenduren en het hele redelijke lesbedrag.

Iyengar; ik had nog nooit yoga gedaan met hulpmiddelen en moest daar erg aan wennen. Nu heb ik denk ik twee jaren les gehad.

De lessen brengen me heel veel. Ik voel me sterker, sta steviger op mijn benen, die dan ook heel sterk zijn geworden. De goede aanwijzingen in de lessen zorgen ervoor dat ik de houdingen steeds beter kan volhouden (ik durf steeds meer omdat ik sterker ben dan eerst).
Ik merk dat mijn basishouding steeds beter is, ook als ik geen yoga doe.
RSI-klachten zorgden jarenlang voor een soort bewegings-angst (angst voor de pijn), maar bij yoga verleg ik mijn grenzen zonder pijn. Alleen soms flinke spierpijn, maar dat is natuurlijk heerlijk, omdat er dan weer andere delen aan bod zijn gekomen. Ik had nooit gedacht dat je zoveel kunt bereiken met werken in het lijf, zonder gehijg en gezweet, maar met concentratie, aandacht en volharding. Al met al kan ik me niet voorstellen dat ik nog ergens anders yoga wil doen. Hondhouding in de touwen is echt heel fijn.

De lessen confronteren me soms erg met mezelf; blokkades of een grote tegenzin in sommige houdingen. Maar dat is precies wat ik met de yoga wil bereiken; die tegenzin verkennen en verder komen. Dat is dus wat de yoga voor me betekent.

- Yvonne Schoutsen

Prima Yoga. Met plezier ga ik altijd naar de yoga, het is een lekkere ontspanning door inspanning. Mariëtte geeft enthousiast les en het is doorleeft. Wat een kennis en ervaring heeft ze daarin opgebouwd en wat kan ze deze goed overbrengen aan ons. Het kleine spirituele verhaaltje op het eind is vaak een leuke opsteker. Bedankt.

- Ger Baltus

De yoga in yogacentrum Ninti is les krijgen alsof je in je huiskamer bent. Rustig, kalm maar met veel enthousiasme brengen de docenten de fijne kneepjes van de yoga bij. Er wordt rekening gehouden met ieders niveau en als je last hebt van een blessure dan wordt de les voor je aangepast.  Het is in overleg altijd mogelijk om je lestijd te verschuiven of om een gemiste les in te halen. Het is een rustpunt in mijn drukke week. ´Je komt zo rustig en ontspannen terug van yoga!’ Dat is wat mijn man altijd zegt als ik op woensdagavond thuis kom. De spanning en hectiek van de dag en de voorbije week zijn uit mijn lijf verdwenen en een rustige stilte is ervoor in de plaats gekomen. De les is elke week een moment om tot rust te komen, ondanks de soms pittige houdingen.

- Catharina Vreugdenhil

Mijn ervaring met de yoga zoals jij die geeft is heel erg goed: je geeft goede uitleg en bouwt de asana’s erg precies op, alles spieren noem je, je kijkt heel nauwkeurig en corrigeert en helpt waar nodig is, je lessen zijn afwisselend, inspirerend, inspannend én ontspannend met niet te vergeten de mooie stukjes die je leest na elke les. Van alle yogaleraren die ik, sinds de eerste yogalessen zo rond mijn 30ste, heb gehad ben jij verreweg de beste. Je steekt er met kop en schouders bovenuit!

Ik heb veel baat gehad van de asana’s, mijn schouders en armen kan ik weer goed bewegen, toen ik bij je begon (7 jaar geleden?) kon ik mijn beide armen echt niet boven mijn hoofd strekken door een eerdere frozen shoulder en bursitis. En dat gaat nu moeiteloos. Ook mijn knieën zijn veel soepeler geworden. Ik herinner me dat ik net was geopereerd aan een meniscus in mijn rechterknie toen ik voor het eerst bij je kwam lessen. Ik kon nauwelijks op mijn knieën zitten en al helemaal niet in de lotushouding. Dat gaat nu veel beter en ik voel me steeds leniger en steviger worden bij alles. En ik heb beter leren ademhalen bij je, ik vind de oefeningen voor het verruimen van de borstkas altijd erg fijn. En ik had nooit gedacht dat ik ooit nog eens op mijn hoofd zou kunnen staan op mijn 62ste!
En natuurlijk het mediteren en de oefeningen die je daarvoor het gegeven vind ik erg goed. Ik voel me altijd veel beter na een les en hoop nog heel lang bij je te kunnen lessen!

- Elly Juhrend


Ik wil nog even bedanken voor alle oefeningen gisteren en de extra aandacht. Ik voel me veel beter vandaag, het leven is weer lichter. En mijn rugpijn veel minder!Ik weet niet precies hoe en wat er gebeurt is, maar ik ben er blij mee! Nogmaals dank je wel! Trouwens alle lessen vind ik een zaligheid en zijn heel goed voor mijn lijf, leden en hoofd. Ik leer mij bewust te zijn van elk klein minispiertje in mijn lichaam, hoe je die moet aanspannen of moet ontspannen, waar ze zitten en wat dat dan weer betekent voor het grote geheel. Ik vind je lessen zeer prettig en je kunt perfect uitleggen hoe je een oefening uit moet voeren, wat het effect van die oefeningen zijn en de reden van het doen van de oefeningen. Een absolute verrijking van mijn leven. Na de lessen voel ik dat ik hard gewerkt heb en dat er wat veranderd is in mijn houding, met mijn botten en spieren en in mijn hoofd. Eigenlijk zou ik wel elke dag naar je lessen willen gaan en dat is dan weer een streven als ik minder ga werken!

- Sandra Asjes

Yoga gegeven door Mariette ervaar ik als een bron van rust, kracht, warmte en ontspanning. Het is een fijne plek om te komen, die mij eigenlijk altijd weer rustig weet te maken. De yoga oefeningen worden aangepast daar waar nodig en ik heb altijd volle vertrouwen in Mariette als zij aangeeft welke oefening te doen. Die persoonlijke benadering raakt mij. De oefeningen vind ik vaak best zwaar, maar daardoor vind ik het ook een uitdaging om er steeds beter in te worden. En dat ben ik nog lang niet. De lessen breng rust, soms letterlijk ruimte. Ik kan even stilstaan bij het voelen in plaats van mijn denken. Ik kijk er vaak naar uit om naar de yoga te gaan. Het helpt ontspannen en alles weer even in perspectief ervaren. Bedankt Mariette voor het zijn wie je bent.

- Miranda

De lessen vind ik erg prettig en van een hoog niveau. Mariëtte houdt rekening met pijntjes en blessures….dan krijg je gewoon een andere oefening welke wel bij je past, zo simpel is dat. Af en toe moet ik me er toe dwingen om er heen te gaan, ( komt omdat ik mezelf dan krakkemikkig voel ) maar als ik dan geweest ben voel ik me toch beter en soepeler. Dus ben ik blij dat ik toch gegaan ben. Op mijn houding let ik meer dan ik vroeger deed, ik vind dat een verdienste van Mariëtte. Ze ziet meteen of iets niet lukt  of moeizaam gaat, en grijpt dan in. Ik heb veel bewondering voor haar.

- Lize Velthuis

Ik kom zojuist terug van een fijne yogales en voel de behoefte om je het volgende te schrijven: Ik ben dankbaar dat ik ooit bij jou terecht ben gekomen om yogalessen te volgen. Elke keer geniet ik van de les, ik leer veel en heb het goede gevoel iets te doen wat goed voor me is. Een fijne ruimte waarin je de lessen geeft en ik waardeer alle investeringen die je voor ons doet, zoveel materiaal, alles is aanwezig. Je zegt zelf regelmatig dat je aanpak stevig is, ook dat ervaar ik als prettig. En de liefde erachter is duidelijk voelbaar. Mariette, je bent een mooi mens, heel hartelijk dank voor de fijne lessen.

- Nel

Heel veel dank voor de goede zorgen en het begrip. Dit kleine presentje heb ik al heel lang voor je klaarstaan, maar ik vond dat er een beetje tekst bij moest. Het is echter niet in woorden of geld uit te drukken wat jij en je yoga voor mij doen. Het leven is met de yoga veel dragelijker. Bedankt! Vetgedrukt en in hoofdletters.

- Zilla

Ruim 4 jaar geleden kwam ik bij Mariette om te kijken of yoga bij Ninti iets voor mij zou zijn. Binnen 10 minuten was duidelijk dat ik hiernaar op zoek was geweest. De manier waarop Mariette je begeleidt is zo bijzonder fijn omdat zij het met ontzettend veel passie en toewijding doet. In de les zit een opbouw om het beste voor je lichaam en geest te doen. Tijdens de les helpt Mariette je te voelen en even niet te denken. Even rust & terug naar jezelf. Doordat ik zo 'gegrepen' ben door yoga van Mariette doe ik met veel plezier, naast de lessen, mee met de workshops en ademdagen. Daarnaast heb ik ook 1-op-1 sessies. Dit samen helpt mij meer in balans te zijn in ons drukke dagelijks leven met in mijn geval 3 kinderen, man, werk, familie, sociaal leven, sport, etc. Mariette zorgt ervoor dat ik meer in mijn kracht kom/blijf en begeleidt mij in de stappen die ik in de yogawereld zet naar meer diepgang. Ik ben erg dankbaar met Mariette in mijn leven en het moois dat zij mij allemaal leert en geeft.

- Danielle de Kruijf-Bremer

Ik vind de lessen die in Yogacentrum Ninti worden gegeven bijzonder prettig. Ik ben serieus (bijna alle dagen) met yoga bezig. De les begint meestal met een korte meditatie. Daarna is het hard werken. Dankzij de precieze manier van uitleggen van de houdingen merk ik dat ik steeds beter in de houdingen kan komen en kan ik thuis op een goede manier oefenen. Het is altijd hard werken, maar de ontspanning aan het einde van de les is dan dubbel zo lekker. Mariëtte sluit de les altijd af met een kort verhaal of gedicht; stof tot nadenken. Doordat op dat moment mijn hoofd echt leeg is, is dat een mooi moment van bezinning en voor mij ook een hele fijne afsluiting van de les. Ik vind dat je aan de manier van lesgeven echt kunt merken dat Marriëtte zoveel mogelijk mensen van yoga wilt laten genieten, ieder op zijn eigen manier en op zijn eigen niveau. Mariëtte kent iedereen bij naam en weet wat voor fysieke klachten wij hebben. Zij houdt hier rekening mee tijdens de les. Ook het gebruik van de hulpmiddelen vind ik heel prettig. Dankjewel Mariëtte, ik hoop nog veel van je te mogen leren! Namaste.

- Mirjam

Mariëtte is heel precies. Doordat je leert om je "kleine / onbekende" spiertjes te gebruiken, ontdek / ervaar ik steeds weer nieuwe ruimte in mijn lichaam. Alle kleine bouwstenen van het lichaam worden ook benut! De lessen geven mij ontspanning en reflectie op de zaken waar ik normaal gesproken wel eens te snel aan voorbij ga. Je staat even stil bij wat je lichaam voelt, kan en dat is soms best confronterend. Maar ook deze momenten  pak ik aan. Voor mij is het wekelijks een meetpunt om te kijken waar ik sta.

- Minke Pielaet

Yoga is een cadeautje voor jezelf! De yogales van Mariëtte is voor mij een rustpunt in de week en geloof het of niet, yoga is hard werken! Het kan heel confronterend zijn, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Het gaat er niet om wat je kunt, maar doormiddel van concentratie en ademhaling je lichaam geven wat het op dat moment nodig heeft. Oprechte aandacht aan jezelf schenken, bewustwording van de mogelijkheden en onmogelijkheden van jouw lichaam en geest! Alles wat ik op de yogamat leer van Mariëtte, neem ik mee en heeft betrekking op mijn hele dagelijkse leven. Ook tijdens mijn zwangerschap vond ik het heerlijk om tot vier weken voor mijn bevalling aan yoga te blijven doen! Niet alleen de fijne groep en sfeer bij yogacentrum Ninti, maar ook Mariëtte die de yogavorm serieus en intensief beoefent, gevoelsmatig bezig is en kennis heeft van de anatomie, dragen bij aan mijn uurtje samenwerking van lichaam en geest! Namasté.

- Marijn Verheggen

Mijn vriend, die zwaar lichamelijk werk doet, had tot een aantal jaren geleden enorme last van zijn rug. Ik nam hem toen mee, met tegen zin, naar een proefles bij Ninti, en toch, tot mijn verbazing, schreef hij ons beide gelijk op! Na een korte zes maanden hoefde hij niet meer naar de manuele therapeut terug, het verschil was echt verbijsterend. Iyengar is voor ons de meest geschikt vorm van yoga, zeer fysiek en krachtig; toch altijd goed ondersteund, met veel aandacht besteedt aan een goede houding, zodoende blessures te voorkomen. En ondanks dat 'Iyengar' bekend staat als een zéér serieus vorm van Yoga...krijgen wij gelukkig iedere keer een flink lading humor er bij met Mariëtte! Er wordt ook aan het eind van de les, tijd besteedt aan ontspanning, je komt dan 'dichtbij jezelf'... Enfin, het is gewoon héérlijk...en wij kunnen niet meer zonder!

- Yael

Bedankt voor je fijne lessen.. Doet me enorm goed.

- Mona Pel

Ik vind de lessen ontzettend fijn. Ik word al rustig als ik de zaal in loop. De lessen worden met veel kennis en enthousiasme gebracht. Ook is er ruimte voor humor op zijn tijd. Tijdens de houdingen krijg je goede aanwijzingen en hulp. De lessen zijn heel afwisselend. Wat ik ook heel leuk vind  is de toelichting of uitleg waarom we bepaalde dingen doen en waar het allemaal goed voor is. Het is soms hard werken maar na de lessen heb ik meer energie en voel ik mij heerlijk ontspannen. Ik volg de lessen al jaren met heel veel plezier. Ook de workshops en mediatie cursus zijn een aanrader. Ik word heel blij van de yoga-lessen. Ik beleef er veel plezier aan en daarnaast zijn de lessen voor mij vooral een manier om met beide benen op de grond te blijven staan in het drukke leven, een manier om uit mijn hoofd te gaan en meer in balans te zijn.

- Sharon