Ademdagen of Individuele sessies

Een beetje een vreemde eend in de bijt, want geen onderdeel van het 8 voudig pad van de yoga; de Ademdagen. Tijdens die dagen is het verbonden ademen de basistechniek waarmee gewerkt wordt. En dat is een dermate krachtige en indrukwekkende ademtechniek (heel anders dan de prananyama techniek waar de yoga mee werkt) dat we je er graag op attenderen!

Hoe dicht ben jij in het dagelijks leven bij je gevoelens? En bij die van een ander? Hoe goed ken je jezelf op dit punt? Heb je het idee dat je kunt sturen of ben je soms overgeleverd aan je gevoelens? Sommige mensen worden regelmatig overmand door hun gevoelens, terwijl anderen eigenlijk nooit iets voelen. Hoe werkt dat nou?

In het nieuwe seizoen is er de mogelijkheid om individuele sessies te doen, maar er is ook een serie van 4 dagen  om ademwerk te doen. Net als bij de yoga verdiept ook bij ademen je inzicht en je capaciteit om jezelf waar te nemen en te snappen als je het vaker doet. En doordat wordt gewerkt met dezelfde groep mensen kunnen  complexere processen, technieken en thema’s aan bod komen.

Tijdens de dagen investeren we tijd om inzicht en kennis te creëren over de samenhang tussen gevoel, fysiek lichaam, ademhaling en verstand. Als je leert de signalen te horen en de verbanden en logica gaat doorgronden, kun je er vervolgens in het dagelijkse leven bewust mee werken. Je krijgt dan een betere grip op gevoelens, zowel je eigen gevoel als het gevoel van een ander. Je zult verrast worden door de mogelijkheden die je hebt en je bewegingsvrijheid!

Serie of losse inschrijving?

Sommigen lukt het niet om 4 dagen te komen, of die willen misschien eerst een keer 1 dag proberen? Kan ook,  26  januari staat ook open voor losse inschrijving. De volgende dagen staan gepland:

 • 26 januari 2019 met als thema Ik weet vaak niet wat ik voel. Hoe leer ik dat? (ook voor losse inschrijving).

 • 30 maart 2019 met als thema Kan ik mezelf gezond maken door te ademen?

 • 25 mei 2019 met als optioneel thema; Ik snap het soms niet. Moet ik nou voelen of praten?

 • 22 juni 2019 als thema Geld, Gevoel en Welvaart

Na de ademdag op 26 januari wordt in overleg met de deelnemers die de serie doen geïnventariseerd wat het meest actuele thema is voor 25 mei. Dat kan ook een heel ander thema zijn dan voelen versus praten. Bijvoorbeeld

 • Hoezo zijn mijn voelen en denken niet in balans!?
 • Waarom duurt verwerken (soms) zo lang? Doe ik iets fout?
 • Jezelf en de ander nabij? Of jezelf of de ander nabij?
 • Voelen is topsport!?
 • Hoe komt het dat ik soms wordt overmand door mijn gevoelens?

Technieken

Er wordt tijdens ademdagen, maar ook als je kiest voor individuele sessies, een selectie gemaakt uit de volgende technieken:

 • Verbonden ademen; dit is een bewustwordings- en transformatiemethode waarin de ademhaling centraal staat. Adem is een instrument, waarmee een mens in de loop van het leven leert emoties en gevoelens te controleren, door bv minder te ademen om onprettige sensaties te onderdrukken. Tijdens een verbonden ademhaling worden de in- en de uitademing tot een vloeiende beweging gemaakt. Als dit langere tijd wordt gedaan melden gevoelens en blokkades zich op een fysiek niveau en word je je bewust van de bijbehorende gedachten. Dit kunnen recente of oudere gebeurtenissen of gevoelens zijn. Door bewust te blijven kijken en ademen ontstaat de mogelijkheid om deze emoties te verwerken. Herkenning op diep gevoelsmatig niveau is voldoende om een verandering op gang te brengen. De techniek wordt ook wel rebirthing genoemd, maar dit is slechts een onderdeel; een deskundig verbonden ademhaling brengt blokkades uit alle levensfasen omhoog!

 • Processen, zowel verbaal (baggeren) als schriftelijk; dit is een techniek die verbonden ademen combineert met het gebruik van woorden, waardoor bewustzijn wordt gecreëerd in een specifiek aspect of onderwerp.

 • Lichaamswerk  zoals bijvoorbeeld yoga of een andere vorm

 • Meditatie en visualisatie en werken met stemvorken en klanken

 • Massage

Opleiding en ervaring

De dagen worden gegeven door Mariëtte Brand.

“Het werken met de adem is mijn eerste liefde op het vlak van de persoonlijke ontwikkeling. Ik heb in 1995 met goed gevolg de 3-jarige opleiding Begeleider van Persoonlijke Ontwikkelingsprocessen bij het toenmalige IPO afgerond. Sinds 1995 geef ik Individuele Ademsessies en Ademdagen. Door deze Ademopleiding is de relatie tussen gevoelens, het fysieke lichaam en haar ademhaling mij helder geworden en ben ik mij verder gaan scholen onder andere in de yoga. Ik ben in 2004 afgestudeerd en gecertificeerd als Iyengar yogadocent en geef vanaf die tijd professioneel les.”

Tijden

De zaterdagen duren van 09.30 uur tot 17.30 uur met een mogelijke uitloop naar 18.30 uur.
De dagen zijn inclusief een uitgebreide lunch en koffie en thee e.d., maar exclusief het avondeten.
Aanbevolen wordt op zaterdagavond geen afspraken te plannen.

Kosten en voorwaarden

Voor leden van yogacentrum Ninti zijn de kosten voor de serie van 4 dagen  € 450,-,  en de kosten voor de losse inschrijving van 1 dag  € 135,-, onder de voorwaarden zoals onderstaand opgenomen. Niet leden betalen voor de losse dag € 160,- en voor de  serie 4 dagen € 540,- .

Opgave verplicht tot betaling. Je kunt je opgeven door het  formulier ondertekend in te leveren of per email op te sturen. Het bedrag moet als er niets anders is aangegeven een week van tevoren ontvangen zijn (cash of rekeningnummer NL28 TRIO 0390 3319 96 t.n.v. Ninti 1815 LR Alkmaar). Hoewel uiterste zorgvuldigheid in acht wordt genomen bij het geven van de dagen stelt  de organisatie zich niet aansprakelijk voor materiële- en\of letselschade. Deelname betekent instemming met deze voorwaarden.