Ademdagen

Een beetje een vreemde eend in de bijt, want geen onderdeel van het 8 voudig pad van de yoga; de Ademdagen. Dagen waar het verbonden ademen de basistechniek is waarmee gewerkt wordt. En dat is een dermate krachtige en indrukwekkende ademtechniek (heel anders dan de prananyama techniek waar de yoga mee werkt) dat we je er graag op attenderen!

Serie van 4 Ademdagen in 2018 of Ademdag op 27 januari of Individuele sessies

Hoe dicht ben jij in het dagelijks leven bij je gevoelens? En bij die van een ander? Hoe goed ken je jezelf op dit punt? Heb je het idee dat je kunt sturen of ben je soms overgeleverd aan je gevoelens? Sommige mensen worden regelmatig overmand door hun gevoelens, terwijl anderen eigenlijk nooit iets voelen. Hoe werkt dat nou?

In het nieuwe seizoen is er de mogelijkheid om individuele sessies te doen, maar er is ook een serie van 4 dagen om ademwerk te doen. Net als bij de yoga verdiept ook bij ademen je inzicht en je capaciteit om jezelf waar te nemen en te snappen, als je het vaker doet. En doordat wordt gewerkt met dezelfde groep mensen kunnen ook complexere processen, technieken en thema’s aan de bod komen.

Tijdens de dagen investeren we tijd om inzicht en kennis te creëren over de samenhang tussen gevoel, fysiek lichaam, ademhaling en verstand. Als je leert de signalen te horen, en de verbanden en logica gaat doorgronden, kun je er vervolgens in het dagelijkse leven bewust mee werken. Je krijgt dan een betere grip op gevoelens, zowel je eigen gevoel als het gevoel van een ander. Je zult verrast worden door de mogelijkheden die je hebt en de bewegingsvrijheid!

Serie of losse inschrijving?

Sommigen lukt het niet om 4 dagen te komen, of die willen misschien eerst een keer 1 dag proberen? Kan ook, 27 januari staat ook open voor losse inschrijving. De volgende dagen staan gepland:

 • 27 januari 2018 met als thema Gevoelens? Prima, als die het gezonde verstand maar niet in de weg zitten (ook voor losse inschrijving).
 • 24 maart 2018 met als thema Hoe doe je dat verwerken?
 • 26 mei 2018 met als optioneel thema; Hoe beïnvloeden chakra’s mijn dagelijkse leven.
 • 23 juni 2018 als thema Voelen? Dat moet je doen, daar moet je niet over praten.

Na de ademdag op 27 januari wordt in overleg met de deelnemers die de serie doen geïnventariseerd wat het meest actuele thema is voor 26 mei. Dat kan ook een heel ander thema zijn dan de chakra’s. Bijvoorbeeld

 • Ik weet niet wat ik voel. Hoe leer ik dat?
 • Geld maakt (niet) gelukkig
 • Kan ik mezelf gezond maken door te ademen?
 • Ik snap het soms niet. Moet ik nou voelen of praten?
 • Hoe komt het dat ik je nog steeds zo mis?
 • Jezelf en de ander nabij? Of jezelf of de ander nabij?
 • Voelen is topsport!?

Technieken

Er wordt tijdens ademdagen, maar ook als je kiest voor individuele sessies, een selectie gemaakt uit de volgende technieken:

 • Verbonden ademen; dit is een bewustwordings- en transformatiemethode waarin de ademhaling centraal staat. Adem is een instrument, waarmee een mens in de loop van het leven leert emoties en gevoelens te controleren, door bv minder te ademen om onprettige sensaties te onderdrukken. Tijdens een verbonden ademhaling wordt de in- en de uitademing tot een vloeiende beweging gemaakt. Als dit langere tijd wordt gedaan melden gevoelens en blokkades zich op een fysiek niveau en word je je bewust van de bijbehorende gedachten. Dit kunnen recente of oudere gebeurtenissen of gevoelens zijn. Door bewust te blijven kijken en ademen ontstaat de mogelijkheid om deze emoties te verwerken. Herkenning op diep gevoelsmatig niveau is voldoende om een verandering op gang te brengen.
 • Processen, zowel verbaal (baggeren) als schriftelijk; dit is een techniek die verbonden ademen combineert met het gebruik van woorden, waardoor bewustzijn wordt gecreëerd in een specifiek aspect of onderwerp.
 • Lichaamswerk zoals bijvoorbeeld yoga of een andere vorm
 • Meditatie en visualisatie en werken met stemvorken en klanken
 • Massage

Opleiding en ervaring

De dagen worden gegeven door Mariëtte Brand.

“Het werken met de adem is mijn eerste liefde op het vlak van de persoonlijke ontwikkeling. Ik heb in 1995 met goed gevolg de 3-jarige opleiding Begeleider van Persoonlijke Ontwikkelingsprocessen bij het toenmalige IPO afgerond. Sinds 1995 geef ik Individuele Ademsessies en Ademdagen. Door deze Ademopleiding is de relatie tussen gevoelens, het fysieke lichaam en haar ademhaling mij helder geworden en ben ik mij verder gaan scholen onder andere in de yoga. Ik ben in 2004 afgestudeerd en gecertificeerd als Iyengar yogadocent en geef vanaf die tijd professioneel les.”

Tijden

De zaterdagen duren van 09.30 uur tot 17.30 uur met een mogelijke uitloop naar 18.30 uur.
De dagen zijn inclusief een uitgebreide lunch en koffie en thee e.d., maar exclusief het avondeten.
Aanbevolen wordt op zaterdagavond geen afspraken te plannen.

Kosten en voorwaarden

Voor leden van yogacentrum Ninti zijn de kosten voor de serie van 4 dagen € 440,-, en de kosten voor de losse inschrijving van 1 dag € 135,-, onder de voorwaarden zoals onderstaand opgenomen. Niet leden betalen voor de losse dag € 160,- en voor de serie 4 dagen € 540,- .

Opgave verplicht tot betaling. Het bedrag moet als er niets anders is aangegeven een week van tevoren ontvangen zijn (cash of rekeningnummer NL28 TRIO 0390 3319 96 t.n.v. Ninti 1815 LR Alkmaar). Hoewel uiterste zorgvuldigheid in acht wordt genomen bij het geven van de dagen stelt de organisatie zich niet aansprakelijk voor materiële- en\of letselschade. Deelname betekent instemming met deze voorwaarden.

Op basis van de gegevens op het inschrijfformulier kan besloten worden een intake te doen